Saigon / HoChiMinhCity

Tillbaka i storstadsvimmlet! På bussen till Saigon träffade vi tre trevliga svennebananer som vi har hängt med här. Vi kom hit på kvällen så igår han vi inte med så mycket mer än att hitta ett hotell (mycket fräsht, luftkonditionering är ett måste svettas gör vi tillräckligt om dagarna..) och äta middag. Dagen idag har vart en lång dag, vi gick upp tidigt för att kunna boka plats på en tour till Cu Chi tunnlarna och sen bar det av. Efter tre timmar i buss kom vi fram till den plats där en del av de 200km långa tunnlarna fanns under marken, de hade gjort som ett stort museumområde där vi fick se olika fällor som sydvietnameiska gerillan använda sig av, guiden försökte objektivt förklara allt om kriget och dess följder, fick se en dokumentär och så till sist fick vi testa på att krypa i en av de riktiga tunnlarna (de flesta är nyutgrävda för att turister ska få plats). Petra gick bara ner till första rummet, efter det var det 1,40m i takhöjd och 0,8 i bredd. Lagom klaostrofobiskt men Simon klarade det där bra han gick hela vägen ner till andra nivån, allt som allt 50m! Det var 16 miljoner människor som levde i tunnlarna i cirka 20 år, 5000 överlevande. Väldigt interessant plats och bra guide med många intressanta historier!
Bussen släppte sedan av oss vid krigsmuséet och det passade ju bra. Innan vi gick dit han vi med en lyxig lunch, Simon åt olika sorters vårrullar och Petra åt friterade nudlar båda drack det traditionella vietnamesiska gröna téet fast i is form. Även fast det är lyxrestaurang är det väldigt billigt så länge det är vietnamesiskt, tummen upp!
Det var ett väldigt vinklat museum, skulle skämmas om jag var amerikan men med otroligt bra fotomaterial från kriget. Vissa delar var väldigt obehagliga men det är nog de delarna som gav mest! Det är fortfarande svårt att ta tills sig allt, men man förstår hur bra man har det själv och hur mycket man älskar fred och Sverige. Tillsist har vi bokat en tour genom mekong deltat och in i Kambodja! Nytt land, ny guidebok, nytt språk, ny matkultur, ser fram emot nytt. Halv åtta imorgon bitti bär det av!
Hörs i Kambodja!

Kommentarer
Postat av: Tina och Seppo

Ha det bra på eran "nya " resa. Pappa är i spåret vid Båsenberga jag tar det lugnt ska måla gavlarna til sofforna som står utanför dörren vid nya entren, sofforna ska få nya brädor.

2012-02-01 @ 08:52:41
Postat av: Mamma Marie & Owe

Lycka till på resan!

2012-02-01 @ 20:41:15
Postat av: En hälsning från mormor och morfar

Hej! Vi tycker ni är duktiga på att ta er fram och leta reda på olika platser! Bra. Akta er för kalla drycker,isen måste vara ren.Säger Eva! Vi tänker på era magar. God fortsättning på resan. kram

2012-02-02 @ 10:02:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0