Julkort sökes


Vi har kommit pa att det gar ju alldeles utmarkt att kontakta oss pa andra satt an internetvagen - brev och telefonsamtal (rekommenderas endast for nodlagen). Om nagon nu skule vilja sa finns mojligheten. Nu ligger bollen hos er! Julkortsasongen har ju redan startat! Det vore alldeles alldeles underbart.

Adress:Volunteers for Peace,COMA6,Duong 70,Tay Mo,Tu Liem,Ha Noi, Vietnam
Telefon till PeaceHouse:(+84) 047652719





Har varde ljus!



Hejhej!

Idag har vi kopt adventsljus. Tyckte de var himla praktiska med glas omkring, nar vi kom hem sag vi att det var myggljus! En till funktion!! En funktion som kan verkas onodig i Sverige men nagot mer anvandbar har!

Efter mycket om och men sa lyckades vi hitta lite julfrid efter en annars ganska jobbigt dag.

Jobbig del1: Vi har lange velat byta projekt men bara fatt till svar att vi skulle forsoka anpassa oss/ge skolan en chans till. Idag fick vi efter en lang och kravande disskusion igenom att byta projekt till att jobba med handikappade barn! Jobbig del 1 lost.

Jobbig del2: Simons visum. Vietnams ambassad i Sthlm gav oss olika visum trots att vi skickade in vara pass i samma kuvert med lika mycket pengar bifogat. Sa nu har det vart trassligt att forsoka forlanga Simons visa som gar ut om en vecka. De vanligaste sattet att forlanga ett visa att att resa ut ur landet och sen komma tillbaka, coolt! Da skulle vi kunna ta en tripp till Laos, om inte Petras visum hade vart for endast for en ingng i landet. Hur som helst vi har varit inne i Hanoi idag och lamnat in Simons visum for forlangning pa en researgentur dar det var relativt billigt (ja det ar sa det gar till, man gar till en butik och koper visa. Olika priser i olika butiker). Annu ett irriteringsmoment som ar lost (en manad till)!
 
Och rassel rullar an, peppar peppar. Fantastiskt! Slutet gott allting gott.

Workcamp dag1



Gor som mamma Tina - adda oss pa skype och snickesnacka med oss. For vi ar superroliga!

Dag nummer ett pa varat forsta wokcamp! Vi har delats in i tre grubber som ska arbeta kring tre olika amnen, Petra kom i gruppen som ska halla en workshop om volontarer, Simon ska vara med och hjalpa till med den om handikappade barn och sedan finnns en grupp om HIV/AIDS som Simon ska vara med som skadespelare i deras pjas om amnet. Simons grupp ska halla en lipdub (film) om Friendship village som ar ett centrum for handikappade. Det har kommit fyra nya volontarer enbart for detta workcamp varav en ar finnlandare, en tysk och tva koreaner. Pa onsdag kommer det ytterligare fyra nya volontarer som ska vara har i december enbart. Big brother hus? Kanns som att vi ar "de nya" har och vi har redan vart har tre veckor. Ujujuj. Time flys.

Vi firade forsta advent med lite julsang idag och planerar redan for hur julafton ska se ut i Peacehouse! Vi lovade aven att vi ska ha ett luciatag, spannande spannade!

Nattinatt


En (ha)long helg

I fredags åkte vi på en tur från Hanoi till Ha Long-city där vi tog en båt till Ha Long-bay och all dess fauna och BERG! Ha Long bay är ett av Vietnams fem världsarv och den antagligen mest besökta attraktionen i norra Vietnam! Men vad är egentligen grejen? Jo, wikipedia vår vän förklarar:

"Ha Long-bukten är ett vattenområde på ungefär 1 500 km² i norra Vietnam. Det vietnamesiska namnet Vịnh Hạ Long betyder "Den nedstigande drakens bukt".

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969 monolitiska kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen vilka reser sig spektakulärt från havet. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go ("Timmergrottan") är den största grottan i Ha Long-området. Franska turister besökte denna i slutet på 1800-talet och gav den namnet Grotte des Merveilles. Dess tre stora kammare består av stora mängder stalaktiter och stalagmiter (såväl som av franskt klotter från 1800-talet). Några av öarna har flytande fiskebyar, som utnyttjar det grunda vattnet med 200 fiskarter och 450 molluskarter. Många av öarna har fått namn av sina speciella formationer, bland dem Voi ("Elefant"), Ga Choi ("Kämpande tuppen") och Mai Nha ("Taket"). Sammanlagt 989 av öarna har namngivits. Bland faunan kan nämnas bantam-höns, antiloper, apor och leguaner. Bukten blev 1994 uppsatt på Unescos världsarvslista och är en av Vietnams populäraste turistdestinationer."


Eftersom lågsäsongen är mycket nära var det inte mycket turister men för oss som inte sett turistrer på tre veckor var det extremt! Nästan så att man ville ta kort. Det här kommer nog toppa listan över längsta inlägg. Vi har upplevt så mycket på en liten helg. Låter bilderna tala nästan för sig själva..




Alla båtar såg likadana ut, så det var en sån här båt vi bodde i. Just den här bilden är tagen vid första stoppet på agendan: grottan. Båttrafiken var ungefär lik vanliga trafiken i Vietnam - tutande, trängsel osvosv.



Grottan som upptäcktes av lokala fiskare 1993. Det var nog det enda intressanta vi fick fram av guiden, resterande tid pratade han om figurer man kunde se i bergsväggarna så som draken, lejonet, det dansande paret, den sexiga tjejen som tar en dusch och mannen som tittar på. Det konstigaste han sa var "Är det någon som vill ha ett glas mjölk?" alla tyckte det var väldigt annorlunda men tackade ja. Sedan pekade han stolt med sin laserpenna på en sten som såg ut som ett bröst och sa "Varsegod!". Lite distraherande att de belyst hela grottan med olika färgade strålkastare, men mäktigt ändå.



Padlade en tur in i en lagun, dock så var det lågvatten så det gick inte så bra att paddla i just lagunen men annars var det kul. 40min gick jättefort.





Finaste solnedgången!



Vårat gäng bestod till största del av backpackers, mycket trevliga hela bunten.



Jättegod mat men lite för lite. Albanen, tysken och Simon äter jordnötter för att mätta hungern.



BAD! Hoppade från båtens tak (ca 4m), en av höjdpunkterna! Varmt i vattnet, kallt i luften. Kändes verkligen som att det var på tiden att bada efter tre veckor i Vietnam.




Gick upp halv6 för att titta på soluppgången! Efter en timme hade det blivit ljust utan någon sol i sikte så då gick vi och la oss igen. Mysigt men kallt.



Efter frukost lämnade vi våran båt/guid/grupp och hoppade av på Cat Ba, en av de större öarna. Där träffade vi en go och glad göteborgade (Sofie) som vi besteg ett berg med. Lagom utmaning och väldigt roligt.



Toppen!!



Ett rostigt utsiktstorn (föredetta brandutsiktspost) var målet. Lagom läskigt och utmanande det med.











På kvällen träffade vi fem glada Vietnameser som i sin tur hade hade kontakt med två britter som ville lira lite fotboll, vi hade uppsökt stranden för att få vila och bada lite efter en tung dag på berget men det slutade med tre stukade tår för Petras del och två timmars strandfotbollsmatch för Simon och Sofies del (halvtimme för stackars Tetris).

Vi avslutade dagen med middag på hotellet uppföljt av te, sopp och öldrickande (en öl, massa te) på en flott(flytande alltså verkligen inte exklusiv)-restaurang som i sin tur blev uppföljt av pannkaksätande och fineappleshake (rolig felstavning i menyn) drickande på "Noblehouse bar" tillsammana med Pennsylvaniatjejen Jen och Sofie som i sin tur blev uppföljt av en kvällspromenad längs med strandpromenaden tillbaka till hotellet. Där väntade en viktig fotbollsmatch - Man U mot Newcastle U på storbildskärm, en engelsman och två vietnameser, alla fruktansvärt engagerade! Lång dag/helg minsann.

Kort och gott! Glad första advent!


miniuppdatering

Franaste upplevelsen hittills!! Klattrat upp for ett berg. Hoppa fran batens tak var ocksa himla roligt. Nu vantar lunch, hoppas pa (jatte)mycket mat for vi blev inte matta pa frukosten. Langre uppdatering och bilder kommer nar vi kommer hem!


Halong Bay

Hej kompis!

Tidigt imorgon bitti far vi ivag till Ha Long (vietnamesisk stavning), darfor kommer vi inte vara alltfor flitiga har under helgen nar ni har som mest tid att lasa. Hitta pa nagot som ar annu roligare sa aterkommer vi nar den dar vardagen kommit igen!

Hittar ni anda inte pa nagot kul kan ni alltid lasa har som vi ofta gor! 

Trevlig helg! (hoppas vi att vi far trots vaderprognosernas lite sura miner)


Till Hanna och Sanna

STORT GRATTIS!!!
Vi tänker på er här borta. Petra firar era födelsedagar med en glass!
Födelsedagskorten är någonstans i världen påväg hem till er.
Tills dem kommit fram får ni gotta er i en favorit-födelsedags-video.
Hoppas ni har wunderbara födelsedagar!! Största kramen!



BigC

Den mytomspunna stormarknaden BigC! Det finns så mycket att säga om denna affär! De har så mycket konstigheter för sig.

Nallebjörnen (som inte är så konstig i och för sig) är BigCs maskot han finns överallt till exempel bredvid Simon på bilden nedan. Han välkomnas man alltså av, ibland i levande form - alltid på den där bänken.



Innan man går in i själva mataffären måste man plasta in sin väska. Om man har en större väska med sig måste man låsa in sin väska i ett skåp som vi hört inte är så säkert. Kanske minskar stölderna lite men är mycket krångligt.



De stoltserar med korkodilhuvuden! Det luktar väldigt illa vid den här avdelningen värre än fiskavdelningen i Sverige. De har även levande skaldjur i butiken, skär till lite i hjärtat när man ser krabborna med uppbunda klor.



När man sedan kommer till kassan så måste man spara kvittot annars kommer man inte ut. Receptionisten river ett litet jack i kvittot och sedan vid utgången står det vakter som kontrolerar den där plastpåsen man har runt sin väska. Om allt är som det ska så får man en stämpel på sitt kvitto. Godkännd! Tack och hej


Från Hollywood till Disney

Filmkväll!!
Först kollade vi på en dålig, typisk hollywoodfilm - Bad Teacher. Betyg: 2/10, om ens det! Petra skrattade dock till ett par gånger vilket höjde betyget från 1 till 2. Sedan en klassisk disenyfilm - Aladdin.  Riktigt mysigt att kolla på film! Alla sjöng med i aladdin-låtarna fast på olika språk. Vi kan låna en projektor av organisationen så ser fram emot fler filmkvällar. Bra sätt att avsluta en annars ganska tråkig dag (Petra har haft huvudvärk och Simon missade vietnamesiskalektionen som han sett fram emot).





Litet smakprov.


Redo



Redo för en tur med rassel (mopeden har fått ett namn)!
Solglasögon saknas dock, mycket användbart!

Fyra bilder

1. Petra och Simon
Alla de lärare som står till höger om Simon är engelsklärare.



2. Dana och Simon + söt klass!



3. Glada sjätteklassare!



4. Mansgöra!






Mitt i smeten

Idag har vi jobbat varan forsta heldag. Fast vi slutade en lektion tidigare for att hinna in till Hanoi city och betala varan helgtripp vi ska gora. Den gar till Halong Bay, ser verkligen fram emot det! Hur som helst vi fick uppleva rusningstrafiken sa nu ar mopeden invigd pa riktigt. Riktigt maffig kansla! Sa mycket som hander pa en gang sa nar man kor hinner man inte tanka pa att man har trasmak i baken, damm i ogat och syrebrist pga av alla avgaser. Det gor man daremot nar man sitter dar bak, det kan Simon intyga. Petra sysselsatte sig med kartan nar det var hennes tur att vara passagerare. Den har videon visar hur det ar att ga over ett litet overgangsstalle i Hanoi. Vi har varit med om varre, storre overgangstallen (!) med och utan moped! Men videon formedlar kanslan, litegrann iallafall.





Vi fick ocksa reda pa idag att vi kommer att fa delta i ett workcamp som kommer aga rum mellan 28 november till 10 december. Vi kommer delta tillsammans med tjugo andra volontarer fran olika delar av varlden som kommer till Hanoi just for detta. Vi kommer halla lada i olika workshops och visa Hanoi att man behover bry sig for de som verkligen behover hjalp. Det ar extra fokus pa volontarer under volontarerna dag (5 dec) sedan kommer vi ha fokus pa den stora skaran handikappade barn som finns i Vietnam (till viss del en pafoljd av gas fran kriget) och slutligen kommer vi fokuera pa HIV / AIDS. Vi ser mycket fram emot detta och hoppas det kommer bli halften sa kul som vi tror!


Damm i ögat

Idag har vi testat mopeden. Vi åkte till en affär liknande maxi och tillbaka. Funkade bra förutom att vi fick en del damm och skrot i ögonen, cyklop på nästa gång? Köpte lite nödmat. Det är en ganska rolig affär, de har en hjärntvättande polyfonisk melodi i högtalarna varvat med västerländska 90tals-hits. Försökte även hitta en brevlåda men alla som vi frågade såg ut som frågetecken när Petra visade sin post och gestikulerade en låda. Det var tydligen något nytt för dem. Varning för försenad post! Läggs på lådan imorgon, om vi hittar någon det vill säga. 

KRAM

Dödssynder

När det kommer till badrumsanvändande så finns det några regler här i Peacehouse. En del rätt självklara så som, släck lampan när du går och säg till om något gått sönder eventuellt laga det själv. Men sen finns det två dödssynder som är mycket värre än alla de andra tillsammans.

Dödssynd1: Att stänka ner toapappret när man duschar.

Dödssynd2: Att slänga pappret i toaletten.

Det låter lite roligt först men sen när man väl upplevt att toalettpappret är blött så förstår man varför man har lagt lite extra tyngd på de punkterna. Inte kul.

En annan rolig sak angående toaletter är att innan Petra går in till badrummet tänder hon lampan, väntar tre sekunder sedan stampar lite i golvet. Det har blivit som en liten ritual för att skrämma bort eller ge mössen en chans att gömma sig så hon slipper se dem. Och det har ju funkat hittills!

Ursäkta för ett ganska barnsligt inlägg om toaletter. Det är nog pratat om dem här nu. Hörs!


Turist? Javisst!

Idag var vi på en guidad stadstur, vi hade inga "professionella" guider men det var ganska trevligt ändå! Vi hade redan upptäckt en del av turens innehåll och hoppas på glassbuffé och museibesök men ingetdera. Ett par tempel och en liten glasskula fick duga, Simons shopparben var trasiga efter tre timmar men han fick härda ut.


Bilder:


Efter att man lyssnat en stund p
å den väldigt fina vietnamesiska musiken kom det fram en dam och ville ta betalt, en femma är fair.


Den här bilden togs vid "The temple of literature" och eftersom det är lärarnas dag idag s
å var det fullt med studenter där som tog en massa kort, templet är från början ett gammalt universitet men har blivit ett spirituellt ställe som bringar tur.

Petras australiensiska rumskamrater, Sara unt Aliza.

Erin, en till Australiensare, färgstark och mycket snäll.





Ha en bra dag! Ciao!

Dagen i bilder

Idag hade vi bara en lektion idag. Men det han tas lite bilder, såhär söta är eleverna i 7A5.



Efter vår enda lektion åkte vi mot gamla stan igen. Mycket kollande i affärer, Dana klippte håret, vi passade på att äta västerlänsk mat igen och lite sådär. Såhär såg det ut.



Underbart god milkshake!



Lägg märke till att det är rött ljus. De sägs att rött betyder grönt sålänge inte en polisman är i närheten.



Såhär trött var simon efter en dag på stan. Ni får lista ut själva hur han såg ut efter att vi suttit fast i trafiken en och en halv timme i en taxi på vägen hem + att vi missade kvällsmaten. Det är tur att de kokar mycket ris så man kan äta sig mätt på rester. Glada och nöjda ska vi strax sova. Så, godnatt!

Yamaha

Idag åkte Simon till utkanten av Hanoi centrum för att kika på moppe med Roman (fransk 19-åring som bor på peacehouse). Efter ett friskt letande på motorcykelgatan (direktöversatt från vietnamesiska) hittade de en reparatör som hade några billiga hojar i skymundan. De sken som solen i sin nyvaxade glans och det kollades, testades länge innan man prutade ned priset en 6% på varsin, en Honda och en spejsad Yamaha. Efter att mekanikern lär Simon hur man kör såg han att de två blinkers Yamahan hade inte fungerade, switchen trasig. Han rev upp instrumentpanelen och började riva av blecken, tillslut fick man lyse även där (bild).

Simon köpte sin moped för 1900 svenska (5,500,000 vietnamesiska) = miljonåk! Hemresan gick lagom smidigt, efter inköpt hjälm begav de sig mot Tay Mo och peacehouse. Efter man vant sig vid trafiken känns det mer som en naturlig lösning av trafikproblemen som enbart kan falleras av trasiga tutor och för hög fart. Farligt på ett sätt, mindre farligt på ett annat. Glömmer aldrig.

Imorgon firas "teachers day", så vi har endast en lektion på morgonen, sedan är det shopping och annat på schemat, "annat" definieras imorgon. Frisering kanske, har hört att det ofta erbjuds handmassage i samband med klippning. Låter ju inte helt fel!

Natt!


ett inlägg om en mango (2)

Idag pallade Petra en mango från skolgården! Exotiskt!

Just nu är Simon och kollar på 6 miljoners mopeder. Spännande att se ifall han får med sig något hem. En moppe skulle vara väldigt användbar då det är långt till busstation, busstrafiken inte riktigt fungerar och för att det blir dyrt att åka taxi. Frihet helt enkelt! Mopeden skulle även användas vid lite längre dagsutflykter! Jag har även hört att det finns fantastiskt fina vägar runt omkring som bäst upplevs på en mopedsadel. Bara fördelar. Hoppas ingen blir orolig! Vi är redan vana vid trafiken och vi lovar att ta det lungt och köra försiktigt!

Appropå fordon, vi håller tummarna för Lilleputt som ska besiktigas idag!!




Modelljakten!

Det har visat sig att de är de äldre männen här i Vietnam som är de bästa modellerna. Vi har samlat ihop lite material som kanske kan platsa i en ny kalender? Lite omväxling till alla dessa brandmänskalendrar!

Gubben i första bilden poserade stenhårt, han bytte position från liggandes och fokuserade blicken på trafiken och såg oberörd ut när han i själva verket arbetade intensivt med sitt minspel.

Gubbarna i andra bilden bor i "the village", byn som ligger alldeles bredvid Coma 6 fabriksområde där vi bor! De ställde gärna upp på en plåtning med en önskan:

Att vi inte skulle glömma att ta kort på gubben på bild nummer tre som satt lite bredvid. Sött!



ett inlägg om mango

Xin Chao!

Precis hemkommen ifran byn med en lite rolig historia.
Vi skulle kopa mango. Eftersom ingen i byn (typ) kan prata engelska sa fragade vi pa lite halv taskig vietnamesiska hur mycket en mango kostade och den gamla damen visade oss en 20 000 lapp. Det ar ca 7 kr!! Dyrt. Sa vi forsokte pruta lite och betamde oss for att kopa 2 for 30 000. Nar vi betalat borjar den gamla damen plocka ner nastan alla mangos hon hade med sig. Ehm.. Jaha! 2 kg! Efter ett tag foll poletten ner. Nu blir det mangofest!

Mobilbilder


Kamerabatteriet dog precis under den storslagna öppningscermonin för te-festivalen så nu kompletteras det lite med mobilkamerabilder! En sak värd att nämna är att det var så mycket fyrverkerier att det bildades ett stort svart moln som skymde finalen, gav oss hosta och kastade aska på oss! Resten av bilderna är från när vi vandrade runt i gamla stan. Turistiga bilder så som Simon köper karta (rolig detalj: kiosken Simon köpte kartan i var kombinerad bank! Så kioskbiträdet hade kostym.), Petra poserar framför Ho Chi Minh mausoleet, osv osv. En rolig grej vi upptäckte var att alla gator har ett speciellt tema typ gamla-propaganda-postergatan, lampgatan, verktygsgatan, skogatan och på skogatan exempelvis finns det mest skoaffärer. Den mest mysko gatan var skyltdocksgatan! Tänk dig en gata med sju skyltdocksaffärer på rad. Skräckfilmsaktigt! Hur som helst, varför väljer man att starta en precis lika dan affär som grannen? Grannar med samma intressen är ju alltid kul men det kanske finns någon smartare förklaring. Typ att det är bestämt av någon sorts högre makt? Hmm.


The teafestival

Fredagen bar det iväg mot Thai Nguyen, bussen lämnade várat hem klockan ett och vi var framme klockan 17:03. Vi blev placerade pá olika hotell (vi blev placerade pá och med eget rum med tjocka madrasser!), sedan for vi iväg för en finmidddag med över tolv olika rätter pá bordet. Det mesta föll oss i smaken men Petra tappade matlusten när hon fick se det rostade kycklinghuvudet som stirrade tomt med sina ögon in i hennes (ja ögona var kvar, en del át dem).

Efter att Petra tappat aptiten och alla var mätta begav vi oss till en större marknad som innehöll en vietnamesisk artist (han stod helt själv pá en stor scen med bakrundsdansarna pá stora skärmar bredvid, lite skumt), tránga gator mellan massor av olika stánd och mánga med betoning pá mánga vietnameser. Den trängsta marknaden jag varit pá men ocksá en av de trevligaste. Vi satte oss ned hos en teförsäljare och drack det typiska Thai Nguyen teet, han ville ha oss pá kort med sin chef, sá blev det. En del slumpmässiga vietnameser passade pá att ta kort pá oss dá med, börjar bli ett vanligt förekommande fenomen.

Dagen där pá gick vi upp klockan 07:00 för att áka med buss till frukost, vi trode vi var sena när vi kom ner 06:53 men vi var först och fick vänta i 45 minuter innan bussen kom, detta väntande kom att bli en ständigt irriterande del av vár helg. Efter äten frukostnudelsoppa ákte vi ned till stadskärnan för att gá pá ytterligare en marknad, liknande den som gárdagen erbjöd. I närheten fanns ocksá ett museum som skulle vara stort och maffigt men vi hittade det aldrig sá vi fick nöja oss med ytterligare olika teförsäljare ochsávidare. Han dock kika lite pá ett tempel av nágot slag, det var sällsynt med engelsk information sá kan inte säga sá mycket om det.

Lunch, inte sá spännande helt enkelt.

Nästa stopp var en tefarm som lág lite utanför staden. Vi fick gá och lukta, känna och smaka te samt se hur en del av tillverkningsprocessen gick till. Mycket fina teodlingar med mycket typiska teodlingsarbetare, trevliga det vill säga. Mánga vietnameser babblar pá som att man förstár, jobbigt att avbryta den glänsande berättartekniken när de gasar som allra mest men det är bara förargligt när frágorna kommer, det är värt att säga till att man bara kan engelska. Vi ákte även till en större fabrik där varorna förfinades ytterligare, här höll man tal om hur gott teet var. Alla vi pratade med tyckte teet var lite för starkt, vi tyckte det definitivt, väldigt beskt sammanfattar smaken bra. Överdoserat grönt te som legat i för länge ungefär, men det gav en go känsla i kropp och knopp det háller vi med om.

Kvällen var kul, öppningsceremonin började klockan 20:00, vi satt pá läktaren klockan 19:00, áterigen väntan. Sedan började det fantastiskt med nágot storslaget vietnamesiskt nummer med hundra dansare och operasáng, högtalarna var inte de bästa men storskaligheten var otrolig. Känslan av festivalens storlek tiofaldigades under ceremonin med dess omfattning. När de vietnamesiska höga hönsen snickesnackade pá den lokala smörjan var det lite lángrandigt (särskilt för en INTERNATIONELL festival) men när de slutat prata efter 50min kom musiken igáng igen. När sista numret närmade sig slutet brakade fyrverkerierna loss, de hade brakat lite under hela föreställningen lite dá och dá men avslutningsbraket varade i 16 minuter(neverending!).

Det kändes nästan som en aningens mindre OS-invigning, för en tefestival, trevlig men nästan lite otippat med tanke pá allt vi fátt se innan. Det var en internationell tefestival och vi blev inbjudna helt gratis, vi misstänker att vi var de enda internationella gästerna och därav det obefintliga priset. Gratis busstaxi, mat hotell, guide, show och fyrverkeri är inte helt fel. Vi fick ocksá en páse med lite smátt och gott, en páse te, dvd-film och broschyrer om Thai Nguyen, pá vietnamesiska sáklart.

Väl hemma sov man gott och dagen efter ceremonin ákte vi hem Hanoi!
Det var helgen det. Hoppas helgen var fin hemma i Sverige! Bifogar lite bilder som ni für försöka koppla samman med texten, hoppas det inte blir allt för svárt. Tjejen med lüngt brunt hár som är med pá en del kort är Dana en väldigt trevligt tysk som vi hänger mycket med. Hon har även samma projekt som vi, väldigt smidigt.

Nu är det läggdags! Nattinatti.






Delikatess?

När vi var på tefestivalen så pratade vi med en tysk. Han hade testat alla landets specialitéer och delikatesser.
Håll i er.

1. Hundkött! Det är himla mycket prat om det. Funderingar kring vilken hundras de äter. Om att det är det godaste/äckligaste köttet de ätit, att det har en konstig doft, vissa tycker katt är det bästa osv osv. Alla har en åsikt.

2. Ankblod! Jag är nästan säker på att det var anka, djurblod av något slag iallafall. Det serveras med någon sorts gelé som även den görs på blodet och en liten köttbit. Mums!

3. Bebiskyckling! Och då inte en liten liten filé utan hela kycklingbebisen tillagad med huvud och ben. Vi såg att den serverades i gamla stan när vi var där och strosa runt. De låg upp och ner i metallburkar, så det ända man såg var benen som stack upp. Kan tänkas att de används att gnaga från.

På tal om gamla stan. Vi valde spontant att vara kvar i stan istället för att åka direkt hem från tefestivalen (som det kommer uppdatering om senare idag) igår. Jag (Petra) har länge letat efter en reseguide och när jag såg en dam på gatan som sålde den så tänkte jag att det är bäst att slå till. Den var tre gånger så billig som i Sverige så det var ju ett riktigt kap efter att jag prutat 10 000 dong (cirka 6kr). Den kostade 180 000 dong från början. Nöjd och glad med min nya bok vandrade jag vidare. När vi var trötta på att kolla runt i affärer tänkte vi gå till en reseförmedlare som vi blivit rekommenderade för helgsutflykter. Såklart så ser jag min reseguide där och frågar efter priset, jag fick en chock. 80 000 dong! Och hon förväntade sig säkert också att jag skulle pruta! Jag betalade alltså 100 000 dong mer!!!

Slutsats: Vi måste lära oss det där med att pruta och inte äta något de kallar delikatess.

Hörs senare idag!


Skryt

Ibland måste man väl få skryta lite?

Två olika människor (men båda australiensare, jag vet inte om det har något med saken att göra men ändå) har vid två olika tillfällen undrat om inte engelska är vårt modersmål!!! Då blir man lite glad i hjärtat.


Två listor

Xin Chao (HEJ) !
(Skriver pa den allmanna datorn idag sa ni far sta ut med text utan aao. Det later nastan som norska? Haha)

Det finns sa mycket att skriva om! Har 2 saker att tillagga nar det galler trafiken har.

Grej1: Det finns overgangsstallen har men om man skulle sta och vanta pa att bilarna skulle stanna skulle man behova vanta.. lange!! For att over huvud taget komma nagonstans maste man ge sig ut mitt ibland motorcyklar och bilar vilket kanns valdigt konstigt. De stannar alltsa in for dig, men de kor inte pa dig heller. Annorlunda. Grej2: Det ar nastan samma grej egentligen men det handlar om bussar. Bussarna stannar namilgen inte heller. Nar du ska hoppa pa/av maste du gora det i farten. Visst de saktar in, men anda! En annan grej om bussar nar det anda kom pa tal ar att det inte finns nagon tidtabell av olika skal (las: kaoset).

En annan lista man kan gora lang ar en lista over saker som ar anpassade till korta manniskor.

Sak1: Trappstegen ar kortare det markte vi ganska fort eftersom Petra ramlade och Simon var tvugen att ta tre steg i taget istallet for tva. Sak2: Nar man kommer in pa en toalett marker man for det forsta att bade toalettstolen och handfatet ar lagre och for det andra att man speglar magen nar man kollar sig i spegeln.

Listan kommer definitivt att fyllas pa! Men det far racka for nu.
Tack och hej!

Vietnam's first tea festival!!

God morgon världen!
Idag ska vi direkt efter lunch dra oss norrut. Det nalkas tefestival! Vi vet inte så mycket om det men det är en helgutflykt som alla volontärer här har blivit inbjudna till och det är gratis!! Hotell och mat. Och gratis är alltid gott. Lägg märke till att det står hotell inte hostel, det låter lovande men vi har ändå inte så höga förväntningar. En hel hög ska åka så det ska bli kul att lära känna de andra volontärerna bättre. Vi får se hur de har det med internet där annars blir det en bautalång uppdatering på söndag!

Fick en fråga om vädret: Just nu är det alldeles lagom, eftersom vi måste dölja knän och axlar så är det skönt när det är lite svalare. Det var bara första dagen/natten det var sådär klibbigt (svettigt) och igår tittade solen till och med fram utan att bli sådär stekande varm. Lagom är ett bra ord att beskriva det hela. Lagom är bäst!! Blir väl svinkallt imorgon bara för att man skriver lagom. Peppar peppar.

Råttor är ett populärt samtalsämne hos volontärerna, det är nog bara en tidsfråga tills de hälsar på i våra rum. Simon bor bredvid köket så det känns ju som att han är lite i farozonen!

Tjingtjong


Nam Trung Yen

Alla här är väldigt intresserade av oss, ler stort och de som kan säger "Hello!". Skolan var inget undantag, barnen hade många frågor! Vi blev båda lika snopna när de frågade "Are you married?" "Ehm, no!!". Frispråkiga minst sagt. Vi hade dock blivit varnade för att vi skulle få den frågan, vi trodde bara inte att barnen skulle vara de första som ställde den!

Arbetsuppgifterna var lite olika beroende på läraren, hoppas och tror det blir lite bättre med tiden. Idag och imorgon var/är vi tillsammans i samma klass men nästa vecka ska vi gå till olika klasser. Det kanske blir lite skillnad då med.

Ho Chi Minh vakar över oss var vi än går, han finns porträtterad i alla klassrum, på skolgården, i PeaceHouse (där vi bor), ja typ överallt. Lite mysko är det allt. Annars märks det inte att det är en kommuniststat. Vi fick i och för sig skriva under ett kontrakt där vi bland annat lovade att varken prata om religion eller politik i skolan och inte delta i olika demonstrationer. Så helt fritt är det ju inte. Kanske kommer vi bli haffade för att vi ens skriver om det här? Hoppas inte. Bäst att sluta. Hej så länge.


PeaceHouse

Vårt nya hem.


Godnatt

Snart ska vi gå och sova, första dagen i skolan imorgon så det är bäst att vara utvilad. Det blir en liten mjukstart, vi ska bara bli presenterade för lärarna och de ska visa oss runt på skolan och vägen dit.

Simons säng är den med blått myggnät och den andra Petras. Sängarna är stenhårda men maten är god, känns skönt att avsluta med något positivt. Mycket ris. Namnam.

Godnatt!


Dongmiljonär


Det känns så konstigt. Vi är miljonärer. Den minsta vietnamesiska sedeln som finns är 1000 dong. En amerikansk dollar är cirka 20 000 dong. Så man får mycket valuta för pengarna, bokstavligt talat. Det känns lika konstigt att en läsk kostar 16 000 dong. Det är väl en vanesak det också, men det känns ju himla onödigt, varför inte bara ta bort tre nollor? En dag vietnameserna också kommer komma fram till den insikten. Eller finns en hake kanske? Kanske, men det är fortfarande billigt med 10 000 dong för en öl som motsvarar 6kr, på pub.


Till sist. De mytomspunna munskydden!! Håll tillgodo!


Smile and be patient!

Xin Chao! Hej!
Som ni förstår har vi haft våran första vietnamesiskalektion! Lagom svårt, det finns så många konstiga ljud vi inte använder i svenskan. De har exempelvis fem olika uttal på bokstaven A. Fokus kommer nog ligga på turistfraserna! Ser fram emot att få testa språket på den lokala marknaden, hoppas på att de förstår något överhuvudtaget.

Vi har också fått lära oss vad man får och inte får göra här. "Smile and be patient" är ett av tipsen, känns det inte ganska typiskt asiater? Samtidigt avrådde de oss att tappa humöret offentligt. Att man inte får lämna ätpinnarna nerstoppat i riset och inte bära vitt hårband var något nytt. Båda sakerna förknippas med begravning och anses därför olämpligt, man får gärna ha hårband i en annan färg.

Fortfarande ingen bild. Trist! Får testa på datorn imorgon.

Godkväll!


A very warm welcome!

När vi landat och tagit oss förbi passkontroll och bagagehämtning väntade en representant från VPV (Volunteers for Peace Vietnam) på oss. Hon kollade förvirrat på oss och de dokument hon hade med sig innan hon förstod att något gått snett. Simon är ingen tjej,  han fick dock stå ut med ett blommigt munskydd som var en del av välkomstpaketet. Vi får se hur flitigt det kommer att användas, kanske om man tar en motorcykleltur. Trafiken är för övrigt kaos, det finns nog inga trafikregler förutom att tuta när man vill komma fram och hålla sig undan när någon annan tutar. Som ni förstår är det mycket tutande.  Jag (Petra) har snart druckit 3 liter vatten, och klockan är bara halv12. Känner att huvudvärken börjar släppa så det lönar sig nog att dricka så mycket trots allt. Jag är glad att det inte är högsäsong, hur mycket skulle jag då behöva dricka liksom? En liten parantes.  Det funkar inte att ladda upp bilder från mobilen för tillfället, hoppas det löser sig så ni kan få se hur tjusiga vi är i våra munskydd och huset där vi bor.  Hörs snart!

Ett dygn senare

24h senare inklusive tidsskillnad gör att vi rest 18h idag. Enkel mattematik. Resan gick smidigt, ett snabbt byte i Qatar och sen helt plötsligt efter några vänneravsnitt senare var vi framme. Det är äckligt varmt (för oss, men för dem är det relativt kallt). Lite kvavt och fuktigt, men man vänjer sig nog. Vi har hittat vårt blivande hem och snart är det dags för första måltiden. Det finns dator och wifi här så det är ingen ursäkt för dålig uppdatering. Laddar upp tre bilder från resan.

Vi har fått schema för första veckan också, det ser lugnt ut ska bland annat på en rundtur i stan och en kort kurs i vietnamesiska. I nästa uppdatering får ni kanske en rundtur i "PeaceHouse" som stället där vi bor på heter. Det är väldigt spartanskt men mycket trevligt folk. Känns som ett ställe man kan trivas på.

Ha en bra dag!


Destination Hanoi

Okej, nu ska det förklaras här varför den här bloggen finns överhuvudtaget! Simon och Petra ska nu klockan 1450 flyga mot Hanoi (försening till 1540) och där plockas upp av VPV. VPV är en organisation som anordnar kulturutbyten i Vietnam. De ska volontärarbeta på en skola i Hanoi där de ska undervisa i engelska för ungdomar i åldern 11-14 år. Ni kommer läsa om hur det går framöver.

Kort och koncist.
Nästa gång vi görs är vi på andra sidan jorden.


Klassiker

Simon kom på att han glömde tandborsten - så klassiskt!

Han är glad ändå.


Julmusten är packad

Namnet på bloggen är lite missvisande. Vi har med oss nästan 2l must. Men det klingar ju så bra i munnen: julutanmust. Glöggen och saltlakritsen (Petra) är också nerpackad, hade önskat att vi kunde skriva att lussebullarna, knäcken och sillen (Simon) också var med men det får vänta tills sista Februari. Tills dess ska vi njuta av andra godsaker i landet långt långt borta.

Nu trycker vi ju mycket på det här med att vi kommer missa julen (misär misär), men tänk också på att Simon fyller 22 den tionde februari, utan must även där.

Petra packade 80 liter och lika många kilo (nästan) och Simon packade hälften. Så stereotyp som möjligt kör vi på.

Vi hörs av.


RSS 2.0