Hope Center A1



Efter mycket möda lyckades jag (Simpon) och den unge läraren Ha få ihop kidsen till en bild. Gruppfotografering hör till ovanligheterna i A1, det märktes tydligt. Det är mycket blandade åldrar i min klass, ni kan se "Pham" i mitten som ser vuxen ut, tror han är minst femton år gammal och han är den störste vietnames jag träffat och sen har vi yngre yngel som är i åttaårsåldern. Jag börjar bli fäst vid dem och hoppas att det fortsätter stråla positiv energi!

Det jag önskar mest är att kunna ta klassen utanför deras klassrum, byggnaden vi håller till i är mycket inklämd som alla andra byggnader i centrala Hanoi och det finns inte plats för en uteplats, väldigt få kvadratmeter per elev. En omgång fotboll skulle göra gott för allas själar!

Nyårsafton imorgon, overkligt!

Grönsaker = Green things

Igår tog vi ledigt från volontärandet för att spendera dagen med våra favorit-Australiensare! De hade nämligen bokat in sig på matlagningskurs och vi hängde på. 

Först fick vi en rundvandring på den vietnamesiska marknaden. Luktade på massor med örter som vi snabbt glömde namnen på. Guiden var trevlig och förvånadsvärt bra på engelska!
När vi sedan kom in i köket låg alla ingredienser uppdukade på fat. Vi hade valt en meny som hette "Village-many" (Byn-menyn, låter inte lika käckt på Svenska) där ingick färska vårrullar, aubergin och köttfärsgryta, tofu med tomatsås, någon slags soppa och spenatsallad. På bilden ovan ser ni hur man på bästa sätt skivar en annanas, fint blir det också.
Vi lärde oss att göra rosor utav tomaterna!

Vi började med de fräscha vårrullar som de kallar det (fresh springrolls eller Nem (vietnamesiska)).


Till maten drack vi det kalla milda gröna teet som ofta serveras till gatumat i Vietnam, ofta med is. Vi fick recept på allt, så vi ska försöka återskapa aubergingrytan som var sååå god. De andra rätterna kan nog vara lite klurigt att hitta ingredienser till.
Efter matlagningskursen följde vi med Maggie och Callum till deras hotell innan det var dags för att äta igen. Sedan var klockan helt plötsligt 10 och var det verkligen dags att ta motorcykeln hem igen, tyvärr. Det var en av de bästa dagarna hittills. Roligt men samtidigt dyrt (för att vara Vietnam). Man blir lite dumsnål när allt är så billigt.
Hejsvejs

Semesterplanering

Vi har börjat planera vår stora backpackingtrip! Den 16 februari åker vi buss söderut med fyra stopp innan vi anländer i Saigon. Efter det ska vi ta oss igenom Kambodja till Thailandet och ha riktig svennesemester i en vecka eller två. Sedan flyger vi tillbaka till Hanoi och vidare hem till Sverige den 27:e februari. Resan i kort, vi vet inte så mycket mer själva. Lagom lösa planer ger oss lagom mycket valfrihet att bestämma på plats hur vi ska göra. Vi har en månadsbiljett med den bussen vi åker med, vi bestämmer innan hur många stopp vi ska göra men bestämmer på plats hur många dagar vi vill spendera på respektive ställe. Efter bussen är det ännu mer löst, men det bli nog bra. Hela resan kommer vara mellan datumen 16:e Januari till 27:e februari så det blir allt som allt runt sex veckor!
  1. Första stoppet på bussresan är Hue, föredetta huvudstaden känd för sina många vackra tempel.
  2. Hoi An, har hört att det är en väldigt vacker stad känd för att ha många (och duktiga) skräddare.
  3. Nha Trang, sol och bad!! Vi ska lära sig surfa här, eventuellt dyka.
  4. Da Lat, populärt att åka motorcykel omkring i det fina bergiga omgivningarna.
  5. Ho Chi Minh-staden (Saigon)

Kalas med A3

Idag var det födelsedagskalas i Petras klass. Simon har inte tagit sig i kragen och tagit några kort i sin klass så det här är tre kort ifrån Petras klass. Underbara barn, men de har lite annan uppfostringsmetod (se pinne på bild två). Lite kulturkrock, annars trivs jag (Petra) väldigt bra.

Spelkväll

Det blev en spelkväll av denna kväll. Fantastiskt roligt! Först körde vi en variant av kändisleken och sedan Pictionary (rita-gissa-spel). Trötta efter många skratt ska vi nu sova. Godnatt!
Farbror Ho

Julfrukosten

Såhär såg vår julaftonsfrukost ut. Lite försenad uppdatering.
image descriptionimage descriptionimage description
image description
Så mätt blev man.

Tomtegröt

Första grötkoket någonsin visade sig vara succé! Vi var oroliga över ris och mjölk i onödan det här blev hur smarrigt som helst, nästan som hemma. Nu har vi 1,75 liter ris kvar att göra gröt på! Fantastikt! Så mycket att vi kommer tröttna? Passande efterrätt i detta risland.

Julfirande del2

Här kommer lite bilder från vårat julfirande från igår i PeaceHouse. 


Julbordet! Bestod av grillad anka och andra vietnamesiska specialitéer, en italiensk förrätt, en japansk efterrätt och så vårt julgodis. Lite julstämmning fick vi allt när endast stearinljusen och julgranen lyste upp rummet. 

Sen så tog de fram den här tårtan! Riktigt gullig och smakade inte så illa som vi förväntade oss. Västerländsk kultur och mat är alltid snäppet värre här i Vietnam, tror dock den var köpt på ett franskt konditori.
Nöjd Simon fick den sista (största) tårtbiten! Förtärde den med en massiv kniv.


Simon hade skrivit rim på sitt paket vilket gjorde det lite klurigt för vår italienska tomte. Väldigt uppskattat dock! Efter julklappsutdelning sjöng vi lite julsångskaraoke. Mycket trevlig kväll. Väldigt annorlunda mot alla andra jular såklart, men vi kommer ju fira traditionell svensk jul i slutet av februari när vi kommer hem så det går ingen nöd på oss!

Alltid denna väntan

"Se på vår fina gran, den finaste granen i stan, det finns ingen annan gran än den grannaste granen i stan!"
(Simon väääääntar tålmodigt ännu)

GOD JUL


PeaceHouses husdjur

  1. Råttor (vanliga och dammvarianten)
  2. Kackerlackor
  3. Geckoödlor
  4. (Jätte)Stora (svarta) nattfjärilar (kan misstas som fladdermöss)
(5.) Fladdermöss (kan vara ett rykte)
Så ni vet.

Insprängd lyx


Såhär ser större delen av Hanoi ut, och sen här och där är lyxhotell/affärer insprängda. Vägg i vägg med vanliga Pho-restauranger och motorcykelmekaniker. Sån kontrast, känns väldigt lusigt, men det är kanske bättre än att det är uppdelat rikt/fattigt?

Julfirande del1

Nu har vi fått reda på varför det var "blixterbjudande" på just Windy Hotel - Spa och Karaoke avdelningen är avstängd. Hursomhelst, vi tog en lagom lång promenad till en indisk restaurang i stan och åt julmat (saffransris) och andra godsaker. Nu njuter vi av hotellets lyxigheter, Simon har hittat en koreansk tvkanal som visar en StarCraft-match (dataspel) och Petra ser fram emot ett bubbelbad efter hotellfrukosten imorgon. Bada för första gången i ett badkar på sex veckor, s-k-ö-n-t! Bubblorna är en bonus.
Lassi (indisk mjölkdryck) och söt saffransglass blev till efterrätt, ägaren trodde den eventuellt kunde vara lite FÖR söt för oss, vi försäkrade henne att vi skulle överleva så vi fick smaka.
Det här är vid ett trafikljus som var ur funktion. Kaos! Gosnatt! Imorgon är det julafton. Den stora frågan är, vad ska vi göra när julkalendern är slut?! Spännande minst sagt (både morgondagens avsnitt och framtiden).

Windy Hotell

Nu har vi kommit fram till det flotta hotellet utan badkläder, sportkläder, julmust och glögg! Genomtänkt packat. Ser fram emot en trevlig dag ändå. Pingis behöver man ju inte ombyte till och inte massage heller. Vi möttes av en glad vietnames i rolig kostym (hoppas vi kan få ett kort på honom) som inte kunde så mycket engelska men visade oss vårt rum med ett serviceinriktat leende. Nu ska vi gå på upptäcksförd! GODJUL

Favorit i repris






Härlig in-action-posering! Gjorde dubbel sats julgodis idag till den stora julmiddagen! Icke ergonomisk arbetsbänk för en lång västerlänning som jag (Petra), ännu en punkt till vår lista över saker som är anpassade för vietnameser. Gott blir det iallafall!


Säkrare kryssande i Hanoi



Idag tog jag (Simon) ledigt från hope center på eftermiddagen för att åka och reparera vår kära rassel och tillägna en hel del uppmärksamhet till en lektion i spanska som gavs av Carlos. 

Vi åkte båda två till verkstaden som är precis vid vägen 500 meter från vårat boende. Rassel behövde nya bromsbelägg, byte av olja, ett par backspeglar och en dusch. Delarna och arbetet kostade oss 150000 dong (50kr) dock utan dusch. Det tog de två mekanikerna max tio minuter att få allt klart. Effektivitet är annorlunda i Vietnam, de bygger och reparerar extremt snabbt, lösningar för stunden känns som ett bakomliggande signum. I det här fallet är jag så positivt överraskad av deras trevliga attityd och snabbhet att jag flinade hela vägen hem samtidigt som jag bromsade häftigt med rassels nyfunna kapacitet (tidigare beläggen skrapade bort metall från skivan=sämre friktion).

50 kronor är ju också trevligt, skulle gladeligen betalat tiodubbla hemma för samma arbete. 

Jag (fortfarande Simon) började alltså idag ta lektioner i spanska, varthän det leder vet nog de flesta, men språk blir bra mycket intressantare när man förstår dess användningsområde bättre än man gjorde i skolan. 

Vi har börjat inhandla ingredienser till julgodis och julmat, vi är 16 personer som kommer fira juldagen tillsammans, fullt hus. Vår italienska vän alessio har dammat, eller snarare spolat av julgranen (så skitig var den!!), så nu är den redo att pyntas igen. Hoppas inte för mycket på en vit jul men hoppet är ju det sista som överger en?

Adios!

Julkort

Första julkorten har hittat hit! Glädjeyra!! Tack tack tack.


Hope Center A3

Hej och hallå! 
Simon är och volontärar och här sitter jag (Petra) och knaprar på halstabletter och lyssnar på julmusik. Tänkte dela med mig av lite bilder jag tog i min klass (A3) på Hope Center innan jag blev förkyld. Så söta ungar!






Sapariparadipupopo

Hemkomna från en riktigt värd helg i Sapa med omnjed. Beskriver helgen lättast med hjälp av bilder.
Dag 1:
När vi kom till tågstationen på torsdagskvällen möttes vi av en dam som sa "you has big mistake! dont worry!". Efter en stund av förvirring förstod vi att vi var tvungna att ta ett senare tåg men med lyxigare hytt - tackar och tar emot. Det blev en trevlig kväll med kortspelande och så kom vi fram till Sapa lagom till frukost. Hotellet vi bodde på var helt okej, förutom att de hade lagom till vintern börja renovera hissen = ingen vägg = iskallt. Inte helt genomtänkt men vi trivdes bra ändå, glädjeyra uppstod när vi upptäckte att sängen hade inbyggd värmeslinga. Hursomhelst..
Här har vi den omtalade filmjölken, bakom det vita diset döljer sig en fantastisk bergsvy full med fisfältsplatåer (fisfält haha! risfält kanske?), glada ändå. Kvinnan till höger i bild är en av många (en eller två per person) som följde med oss under vandringsturen och hjälpte oss med diverse saker och sedan på slutet sålde grejer (eftersom de hjälpte oss ska vi köpa från dem), oftast mindre roliga ting som inte är av den bästa kvalitén.
Målet för dagsturen var detta vattenfall och "den dansande stammen". Herrn bredvid Simon heter Callum, han och hans kamrat Maggie som båda är australiensare var vårat sällskap under helgen. Mycket trevliga typer. Det var en lagom mjukstart med lätt vandring och endast en halvdagstur. Eftermiddagen valde vi att spendera på stadens marknad, har dock ingen bild därifrån.
Dag 2:


Längre och tuffare vandring stod på schemat. Lera var ett av nyckelorden. Halt var ett annat. Stamkvinnorna hjälpte till under de värsta passagerna. Då och då stannade vi till och tittade på utsikten, det var ganska svårt (läs: omöjligt) att gå och kolla på utsikten samtidigt. Hög koncentration inför varje stegisättning.
Dagens vurpa gick till Petra!! Trots hjälp från en söt liten stamtjej i stövlar. Eccoskor i all ära men de hade inget grepp alls. Tur att den som hade packat ner mest ombyte ramlade.
Det här var våran fantastiska guide! När vi vandrade förbi hennes by bjöd hon in oss att kika in i hennes hus. Väldigt annorlunda, (nästan) surrealistiskt men intressant att se. Hennes fina traditionella kläder hade hon sytt och broderat själv. Apropå traditionella kläder, på bilden hjälper hon Simon att hitta indigoblå byxor.
Den indigoblå färgen som trakten är känd för kommer ifrån den här blomman.
På rastplatsen passade många säljare på att försöka kränga grejer. Många barn med rådjursblick. Buy for meeeee. 


Huset där vi skulle spendera natten var väldigt mysigt, vi sov som på ett loft med sköna madrasser och varma täcken. Myshetsfaktorn höjdes även när strömmen gick och vi alla samlades runt elden där vi hjälpte familjen att laga mat. Rullade de godaste vårrullarna vi någonsin ätit bland annat. Hela måltiden i sig var nog den bästa vi haft på resan. De hade valt ut våra favoriträtter och gjort en festmåltid, Simons favoritkyckling med citrongräs (heter det så på Svenska?). Måltiden avslutades med "Happy Water" = risvin som serverades ur PET-flaskor. Det smakar som en svagare Vodka och en lite mer risig smak (hahahahaha) smakar lika illa som sprit gör i alla dess former. Värt en till bild:
Slutsats: Mycket rolig och händelserik dag.
Dag 3:
Sista dagen, liknande vandring som föregående dag fast halvdag. Stannade vid ett vattenfall där det poserades. Vore väldigt häftigt att se risfälten i en grönare skrud, dock så är det trevligt när det inte är packat med turister. För och nackdelar.
Maggie, Callum, Simon & Petra

Roligaste upplevelsen hittills! Har säkert missat att skriva om flera olika saker men det får räcka för tillfället. Ha en bra dag!

Vaniljburgare

Här är två bilder från gårdagens middag, största besvikelsen när Petra upptäcker att de använder samma äckliga vaniljbröd till ha burgaren som till frukost. Ätarmaskinen Simon erbjöd sig snällt att ta på sig bördan. Tack Simon!

Filmjölken till väder är fortfarande kvar, och Petra har blivit förkyld, hoppas vandring botar! Ha en bra dag vänner!


Filmjölk

Dagen idag har varit fuktig, vit och dimmig. Väldigt synd, retsamt kunde man ana en fantastisk vy bakom vädret Simon beskrev som "filmjölk" (se bild nedan). Målet för dagens vandring var ett vattenfall och en dansande bergsstam. Helt okej. Efter lunchen gick vi ned till marknaden och köpte bara grejer vi behövde. Antagligen kommer vi träffa på många försäljare imorgon också som säljer samma grejer. Alla har verkligen exakt samma saker. Hoppas på att vädergudarna är med oss imorgon, då blir det längre vandring och "homestay" vilket innebär att vi spenderar natten i ett vietnamesiskt hem (typ b&b).


Sapa

Nu är vi i Sapa! En bergsby nära gränsen till Kina. Vi ska vandra på bergen/runt risplattåerna och shoppa loss på marknaden. Jätteturistigt, dock är det lågsesång med anledningen är att det är väldigt kallt. Kallaste stället i hela Vietnam. Enda stället som någonsin haft snö i Vietnam. Vi åkte ett väldigt mysigt natttåg upp hit och nu har vi ätit en okej frukost (den vietnamesiska delen var god, den delen som var menat att vara västerländsk var hemsk, brödet smakade vanilj), redo för berget. Sällskapet är två australinenare, Maggie and Callum. Trevligt trevligt, ser fram emot helgens äventyr.


Vad

Simon och Petra slog vad om hurvida Simon kommer att vara i tid imorgon bitti eller inte. Mer exakt måste herrn gå upp en och en halv timma innan vi ska åka. En halvtimme för dusch/göra mumsig frukost (här kliver Petra upp och kollar läget) och sen en timme för vanlig morgonprocedur. Om han inte är i tid har han lovat att inte spela age of empires (dataspel) resten av året. Det har startats någon sorts masshysteri över det spelet, helt plötsligt är alla som låsta bakom sina laptopskärmar. Kanske vore bra om 'mastern' som han blev kallad idag lägger ner spelandet i två veckor.

Vem vinner vadet? Det är frågan.

(På bilden syns Petra och favoritpojken ifrån söndagen på workcampet. Ingeting alls med inlägget att göra.)


Julplaner

Nu är det bokat! Nu är julkalaset betalat! Det är nämligen så att vi kom på att alla våra kamrater firar jul den 25, så vi flyr fältet den 24 och firar svennejul och kommer tillbaka och firar internationell jul på juldagen. Jösses, hittade en hemsida där man kan hitta blixterbjudanden (som de så fint kallade erbjudanden med över 50% rabatt) på hotellrum. Så jul kommer att spenderas på det trestjärniga hotellet Hanoi Windy Hotel, deluxe rummet! Haha, känns så overkligt med lyx nu. PeaceHouse måste var minus tre stjärnor eller nått. Så potentiella julaktiviteter: jacuzzibad, spabehandling, pingismatch, träningspass, hotellfrukost, skype med familj, julgodismoffande och glögg/julmustdrickande (har inte riktigt bestämt oss huruvida vi ska dela med oss av det dyrbara eller inte)! Har skyhöga förväntningar!! Det ända vi har bestämt angående juldagen är att vi ska ha ett läckert julbord med bidrag ifrån alla representerade kulturer och anordna Secret Santa (hemliga tomten). Secret Santa går ut på att man slumpmässigt får ett person var man ska köpa en present till, sedan läggs alla paketen (om man vill) anonymt i en säck och så får alla var sitt paket.

Allmän lägesrapport: Både bu och bä om vårat nya projekt men vi tror att det kommer bli bättre än senast. Stolta över våra fina svenska traditioner (Glad Lucia!!). Sova nu, ännu en viktig dag imorgon!

Julgodis

Julgodiset vi bakade forsvann sa fort att vi inte han ta kort pa det! Kommer definitivt gora en ny sats innan jul. Forsokte aven hitta ingredienser till att gora knack men sirap gick inte att fa tag pa, fick ett tips om att det finns vasterlandska mataffarer inne i stan sa far se om vi beger oss dit eller ej. Har ni nagot mer tips pa julgodis eller nagot annat svenskt man kan gora utan ugn? Kottbullar kommer iallafall vara ett av vara bidrag till julbordet!

Forsta dagen pa det nya projektet idag och det ser valdigt lovande ut! Det ar ett center for handikappade med undefar sextio barn, de flesta mellan tva och fem ar gamla. Det ligger pa vagen in till stan sa det ar valdigt praktiskt ifall man har nagot arende! Efter att man svangt av fran stora huvudleden kommer man in pa en smal labyrintliknande vag dar motorcyklar egentligen inte borde aka! Foton och eventuellt video kommer senare i veckan.

Trakigt med inlagg utan kort, darfor tog vi tva. Alltid lika kul.

Mr Thais snilleblixtar

Arga snickaren skulle inte vara glad ifall han fick se hur PeaceHouse ser ut, det ar namligen fullt av vad vi skulle kalla for tillfalliga losningar. For er som sett programmet "Mr Thai (=hustomten) har ingen plan" nar han lagar saker. Kranen tillexempel, nar den lacker hur lagar vi en san? Det finns flera olika losningar har i PeaceHouse, tankte visa er tre av de konstigaste.

1. Det har ar nog den mest ofrasha losningen, som ni ser har de tagit en gammal tandkramstub for att ploppen inte ska kunna aka ner. Myrorna alskar det av nagon konstig anledning.
2. Skosnore! Ja men visst stoppar lackan! Aven det valdigt frasht!
3. Eltejp sags ju kunna laga allt, sa varfor inte?
Tejp tillampas aven nar takplattor trillat ner.
Som ni ser funkar det inte sa bra alla ganger. Banta rattorna som springer dar pa skulle nog vara effektivare. Skamt at sido. Fonster bryr de sig inte om att laga alls vilket betyder att det finns flera fonsterlosa hal, borjar bli lite kyligt om kvallarna - saknar duntacket!
Nu har ni fatt sett lite utav baksidan av PeaceHouse. Vi gillar det anda, det ar ju trots allt vart hem.

Water Puppet Show


Hanoi är känt för sin Water Puppet Show, så nu har vi bockat av en av alla att-göra-saker efter att ha kollat på den här teatern. Föreställningen inleddes med att musikerna spelade en vaggvisa, vilket gjorde att man blev väldigt sömnig trots att benutrymmet var anpassade för vietnameser = obekvämt. Resten av showen var det svårt att hålla sig vaken men vi var inte ensamma att slumra till, grannen i stolen bredvid vilade också ögonlocken ibland. Förutom det var det var en lagom lång show med trevlig traditionell vietnamesisk musik till.

Kvällen har bestått av skypesamtal och filmtittande med popcorn till!! Lyx! Petra har även köpt ingredienser till att göra julgodis (Rocky Road) så det blir nog morgondagens sysselsättning. Simon och ett par grabbar funderar på att kolla på Barcelona - Real Madrid i natt kl4 vietnamesisk tid. Får se om någon orkar pallra sig upp då.


GoKväll!

Finito!

Nu är workcampet slut. Skönt, känner vi spontant. Lagom helt enkelt, ser fram emot kommande projekt. Trevlig dag idag med workshop på friendship village, gjorde en ny lipdub (video). Måste erkänna att den inte riktigt blev lika bra som förra gången eftersom vi var färre deltagare. Hur som helst, när den kommit ut på youtube ska ni såklart få se den. Detta var Simons grupps workshop så de hade även förberett en presentation om handikappade och agent orange så vidare och så vidare. Simon pratade om paralympics och vi måste bara dela med oss av ett klipp som summerar ganska mycket av det han sa.



Helgen ska vi spendera med vår tyska vän Dana, eftersom det är hennes sista här. Sentimentalt. Tiden går så fort.

Lipdub

Så här såg det ut när vi hälsade på ett center för handikappade i söndags.

Dagen utan el.

Idag har det varit strömlöst hela dagen, det är då man inser hur användbart el är!! Framåt kvällskvisten när det blev mörkt roade sig Simon, Alistair och Callum med att försöka blåsa ut ljuset utan att röra vid det. Det slutade med att de klarade av att blåsa ut ljuset genom att slå mot det med sluten näve. Fantastiskt vad kul man kan ha utan elektricitet!

Innan dess hade vi såkallat kulturutbyte, vilket innebar att alla fick presentera sitt land. Korea, Vietnam, Italien, Spanien, Frankrike, Finland, Tyskland och Sverige var representerade. Våran plan var att bjuda på chokladbollar men det var omöjligt att hitta havregryn i mataffären så det fick vara. Kanske gör en müslivariant någon gång för det var flera som blev sugna när vi pratade om det! Den enda müslin vi hitta var Schweizisk och dyr, liksom det mesta som importeras från Europa. Kanske kan vara värt ändå, eller vet ni något annat gott som man kan göra utan ugn? Typ sånt här julgodis med rispuffar kanske, kom på det nu i skrivandets stund. Hursomhelst det mest intressanta var dock sånt man fick smaka på det mest exotiska var en liknande chiliraggmunk som koreanerna gjorde. Simons sa "Min är inte stark!", men chi fick han när han tuggade på chilibiten som gömde sig. Han beskriver känslan som "tungan brann upp".



Workshop1

Workshop nummer ett av tre avklarad, och därmed Simons teaterdebut i vietnam också! Det var en workshop om HIV/Aids på ett av stadens universitet. Eftersom det var så sent på kvällen (6-8) var eleverna trötta och efter halva workshopen var halva skaran mystiskt försvunna. Förutom det var det en lyckad workshop. Diskussion, presentation, lekar och till sist teatern. Efter det gick vi till en liknande Pho(nudelsoppa)-restaurang på gatan som i söndags. Till den traditionella rätten drack vi den traditionella gröna teet (denna gång i kall form med massa is).

Innan sovdags hann vi spela lite junglespeed (fartfyllt kortspel med fruktansvärd spänning) med Kristin, Alistair och Callum.

Vi kommer lägga upp en video på vår teater så snart Carlos lagt upp sin video på youtube. Hej!


Kvällsaktiviteter

Ikväll har vi deltagit i lite olika aktiviteter.

Simon: Spelade age of empires 2 (datorspel) med fyra andra kamrater, vi spelade som de olika kulturerna, jag var viking, Steffen var tysk teuton och så vidare! Mycket skoj och som ni ser nedan lyckades den tysksvenska alliansen hålla stånd mot fransoser, spanjorer och britter! GG



Petra
: Vi (resten) kollade på en film, visste att den handlade om AIDS men jag visst inte att jag skulle gråta mer en halva filmen - så mycket att jag började skratta åt mig själv för jag grät så mycket. Rekommenderar starkt, inte ett öga torrt även fast inte alla grät lika mycket som jag. Mamma speciellt du måste se den, klicka på bilden för att läsa mer om filmen.


Gratis är gott

Det ända vi har gjort idag är att äta lyxmat. Den här så kallade Volontär Festivalen var nämligen på ett fem stjärnigt hotell!! Båsen som alla olika organisationer så fint dekorerat var inklämda i en korridor där ingen gick förbi, och om det gick förbi någon så var det en japansk turist som inte alls brydde sig om vietnamesiska volontärorganisationer utan ville bara hitta till sitt rum. Så den delen var inte så lyckad, förklaringen till varför de (FN bland annat) valt att ha mässan just där var för att det är 10års jubileum och ville göra det lite mer storslaget vilket betydde fantastisk god mat! Tackar och tar emot. Restaurangen med lunchbuffén var på 19:e våningen med panorama vy över staden, inte illa! Simon upptäckte även att toaletterna på samma våning hade samma vy, verkligen inte illa! På gränsen till läskigt. Nu har vi ledig tid att smälta maten på.

Peace!

Night Market



Run for Children

Idag har vi deltagit i Run for Children, inte särskilt organiserat som det brukar vara på vietnamesiskt vis. Vi sprang tillsammans med alla andra volontärer och bredvid oss sprang hur mycket folk som helst, volontärer eller inte, mycket trevlig stämning. Vi sprang runt en sjö och man sålde sponsrade tröjor för att inkassera kosing till utsatta barn i Vietnam, det var den enda informationen vi fick om tilställningen ifråga. Vi hittade inte ens ståndet där man sålde tröjorna (så bidrog egentligen inte med något förutom att vara där) men det var som sagt mycket folk och uppvisningar på en stor scen som syns nedan.



Efter vi sprungit, joggat, spatserat och druckit gratis cola drog vi med gemensam buss till ett barnhem/skola i en annan del av Hanoi. Vi släpptes av och kikade runt på stället, som uppföljdes av en lunch bestående av en liten kebabmacka á la Viet, god! Det räckte dock inte för västerlänningarnas magsäckar så vi drog ut på gatan och hittade en liten restaurang där vi köpte ytterligare lunch, billigt som 15000d (10kr). Sedan var det dags för vår första "lipdub" vilket är en film som man spelar in i ett stycke med musik i bakrunden, vi lägger upp den här senare när vi får tag i den. Vi ska göra ytterligare en på onsdag på skola för handikappade, ser fram emot det mer och mer! Vi träffade även en döv liten kille som blev vår bästa vän, så länge vi hade kameran framme eller kunde "flyga" med honom. Inte riktigt så, han var mycket rar. Han tog i princip alla kort som vi har därifrån, vilket är många eftersom Vietnameser gillar att posera. Kändes lustigt att åka därifrån hastigt och lustigt efter att vi lekt en hel dag med denna underbara grabb.

Alessio (volontärkamrat) sitter här i karusellen som alla körde, även de som inte riktigt passade rent storleksmässigt.





Vi avslutade dagen med middag på gatan i centrala Hanoi, det blev den urtypiska Vietnamesrätten Pho (nudelsoppa). Simon åt den på det vanliga sättet, "Pho bo" och en "Pho ga" (nudelsoppa med biff respektive kyckling) och Petra åt den stekta varianten "Pho chao", så gott och starkt om man gör den det (chilli och vitlökssåsen gör sitt)! När vi kom hem kändes det som läggdags efter en heldag men klockan var bara 7. Nu däremot är det dags för julkalendern!




Imorgon: International volunteering day.

Perfume pagoda

Nu har Petra påbörjat julhandeln! Det var night market när vi kom hem ifran vår lilla turisttrip till Perfume Pagoda. Det var en trevlig tur till pagoder (typ tempel) beläget på toppen av ett berg, förutom den lilla detaljen att guiden var irriterad och tjurig. Han själv sprang upp för den 5 km långa trappan och tittade argt på de som halkade efter, som om man inte fick vara turistig och njuta av utsikten/ta kort på vägen. Efter den efterlängtade lunchen kollade vi in i ett annat tempel, där höll munkarna på att fixa till, måla krukor och klippte gräs med en sax. En rar munk pratade lite med oss, han frågade om vi kunde ryska för av någon konstig anledning kunde han prata just ryska. Det var väldigt dött på folk, under månfestivalen (januari) och tre månader framåt vallfärdar enorma mängder budhisiska pilgrmmer dit så det var skönt att vi åkte just nu. Kändes bra att åka till ett turistställe som även vietnameser besöker och där munkar bor på heltid. Här följer lite bilder.



Ryssmunken


Båtresan, en timma per tur, ont i stjärten!


Målet för resan och vandringen


Nu ska Simon sova så det här får bli sista bilden.
Killikill i maggropen nu stänger vi dagboken!

Pangkaka med glass!

Panggod glassbuffé (med pannkaka) fick runda av en ledig dag från workcampet. Mätta och belåtna sitter vi just nu med Simons nyinköpta laptop, kostade betydligt mindre än i Sverige (Asus har en hel del tillverkning i Vietnam) och rullar på bra nu, enda minustecknet är avsaknaden av äkta windows (löser sig nog). Kameran har vi iallafall funnit vara användbar för smilbandsuppdragning.



Petra köpte också elektronik! Hennes iPhone är för närvarande (och föralltid) trasig så för
295 000 dong (100 kronor cirkus) inköptes en tillfredställande och funktionell mobil. Nu kan man alltså smsa oss på nummer: +84 1683823531




Imorgon ska vi ut och turista mera, så nu är det dags att sova. Eller först julkalendern!
Nattinatt

Ledig dag

Idag har vi ledig dag ifrån workcampet så då har vi skaffat oss roliga planer. Efter lunch tar vi rassel in till Hanoi där vi först ska strosa runt lite och Simon ska kolla på dator (!!!). Sedan nalkas det glassätande av enorma mängder, det är nämligen den första fredagen i månaden vilket betyder att Fanny's (världens bästa glassbar, bättre än smultronstället) har glassbuffe!! Det serveras inte bara glass utan crêpes och frukt också. Så det ska vi frossa i tills vi rullar fram. Efter det ska vi till en speciell biograf som visar filmer i dess orginalversion med engelsk textning. Det här veckan har de danskvecka så det blir antagligen en dansk rulle, hoppas på att hämden spelas.

Det är en underbart fin dag med så blå himmel som det verkar gå att få här. Vi tog en morgonpromenad till byn intill och köpte veckans frukt. Mango och banan fick det bli.

Godmorgon kanske är en passande avslutningsfras. För er som är uppe med tuppen där hemma.


Karaokee

Nu har vi testat att festa på asiatiskt vis - karaoke! ABBA såklart, svenska stoltheter! Kul, det blev mycket allsång.

Igår var vi i skolan och sa hejdå. Själva avskedet var ganska komiskt, engelsklärarna var samlade i lärarrummet, vi hade ett par minuter att dela artighetsfraser och sedan var det dags för kramen, trodde Petra, handskakning trodde läraren. Det blev något slags mellanting som måste sett väldigt roligt ut.

På bilden ses ett så kallat warmup game, oftast väldigt konstiga lekar. De är förtjusta i bestraffningar här, att vinnaren slår förloraren.

Godnatt!


Julkalendern

Den enda play-kanalen som fungerar ar svtplay, men det ar langt ifran alla program som fungerar och ofta ar aven internet for langsamt anda. Idag fick vi reda pa att julkalendern ar ett av de fa program som fungerar!! Gor allt for att fa lite julkanslor. Sno, riktigt julbord, familjen och annat som hor till missar vi ju hur som helst. Sa det spelar ingen roll om den ar dalig iar, vi kommer kolla pa den anda. 

Hard work work

 

 


RSS 2.0